شهادت از دیدگاه قرآن و حدیث
پایان نامه
- وزارت علوم، تحقیقات و فناوری - دانشگاه جامعه المصطفی العالمیه - دانشکده الهیات و معارف اسلامی
- نویسنده جواد یوسفی
- استاد راهنما جعفر کریمی محمد اسعدی
- تعداد صفحات: ۱۵ صفحه ی اول
- سال انتشار 1384
چکیده
شهادت از مفاهیم والایی است که در فرهنگ اسلامی بسیار مورد توجه است. در پژوهش حاضر تلاش گردیده تا با روش توصیفی ـ تحلیلی، ابعاد مختلف این موضوع بر اساس آیات قرآن و روایات، مورد برررسی قرار بگیرد. شهادت، مرگی آگاهانه و در راه دفاع از ارزش ها است که انسان برای هدفی مقدس آن را انتخاب می کند. واژه "شهید" بارها در قرآن به کار رفته است اما در بسیاری از موارد به معنای گواه بر اعمال انسان ها آمده است. البته واژگانی مثل "قتل" و "نحب" هم در قرآن وجود دارد که بر مقصود ما از شهادت، دلالت دارد. در روایات اسلامی، مفهوم شهادت گسترده تر از کشته شدن در میدان جهاد است و مهم، جان دادن در راه خداست حتی اگر به مرگ طبیعی باشد. قرآن کریم عالی ترین مراتب تمجید را از شهیدان به عمل آورده است؛ حیات جاوید، اجر عظیم، آمرزش گناهان، ضایع نشدن اجر، مسرت و خوشحالی، و قرار گرفتن در جایگاه دلخواه، از مسائلی است که آیات قرآن برای شهیدان بیان کرده است. روایات اسلامی هم شهادت را بالاترین درجه و با شرافت ترین مرگ دانسته و شهدا را همنشین پیامبران معرفی کرده است. البته این دیدگاه، مبتنی بر مبانی معرفتی خاص اسلام است که مرگ را پایان وجود انسان نمی داند و حیات برزخی را در ادامه زندگی دنیا مطرح می کند. یکی از ویژگی ها و امتیازات شهدا در قیامت، آن است که خداوند به ایشان مقام شفاعت را عنایت می کند. گاهی شبهاتی درباره شهادت مطرح می شود مثلاَ برخی شهادت را مصداق "القاء نفس در تهلکه" می دانند اما روشن است که اگر هدف از جان، ارزش مندتر باشد دیگر چنین مسأله ای مانع نخواهد شد. همچنین نباید شهادت طلبی را معادل خشونت دانست زیرا دین اسلام که سرشار از لطف و رحمت است حتی در مسأله جنگ نیز اصول انسانی را در نظر می گیرد و از تجاوز به حقوق دیگران، نهی می کند.
منابع مشابه
ترتیل از دیدگاه قرآن و حدیث
از جمله آداب تلاوت قرآن کریم مسأله ترتیل است. ترتیل که در لغت به معنی منظّم و مرتّب ساختن است در اصطلاح، به مفهوم خواندن آیات قرآن با تأنّی و نظم لازم و ادای صحیح حروف و تبیین کلمات و دقّت و تأمّل در مفاهیم آیات و اندیشه در نتایج آن است. بدیهی است چنین قرآن خواندنی می تواند به سرعت به آدمی رشد و نموّ معنوی و تقوی و پرهیزگاری ببخشد.
متن کاملبررسی تطبیقی دیدگاه بینیازی تفسیر قرآن از احادیث و دیدگاه همراهی قرآن و حدیث در تفسیر
یکی از اساسیترین مباحث مرتبط با تفسیر قرآن، بررسی میزان نقش روایات در تفسیر است. مفسران با توجه به میزان بهرهگیری از روایات، دیدگاههای متفاوتی را در روشتفسیر قرآن پذیرفتهاند. در دیدگاه بینیازی تفسیر قرآن از احادیث، هرچند که بهخلاف دیدگاه قرآنبسندگی، بهرهگیری از روایات جائز است ولی ضروری نیست؛ ولی در دیدگاه همراهی قرآن و حدیث در تفسیر، بهرهگیری از روایات ضرورت دارد و بهخلاف دیدگاه حدی...
متن کاملترتیل از دیدگاه قرآن و حدیث
از جمله آداب تلاوت قرآن کریم مسأله ترتیل است. ترتیل که در لغت به معنی منظّم و مرتّب ساختن است در اصطلاح، به مفهوم خواندن آیات قرآن با تأنّی و نظم لازم و ادای صحیح حروف و تبیین کلمات و دقّت و تأمّل در مفاهیم آیات و اندیشه در نتایج آن است. بدیهی است چنین قرآن خواندنی می تواند به سرعت به آدمی رشد و نموّ معنوی و تقوی و پرهیزگاری ببخشد.
متن کاملمفهوم شناسی سلامت از دیدگاه قرآن و حدیث
سلامت یکی از مهم ترین اصطلاحات مورد استفاده در زندگی است. کاربرد صحیح آن نیازمند شناخت ابعاد و اضلاع آن است. عالمان علوم مرتبط با مبحث سلامت در دنیای امروز پی برده اند که توجه به سلامت باید توجهی همه جانبه باشد و غفلت از ابعاد مختلف آن و بسندگی به سلامت جسمانی عملاً غفلت از ابعاد مختلف وجود انسان است. این مقاله ابتدا به روش توصیفی و با روی آوردی درون دینی به کاوش در ساختار معناشناختی سلامت می پر...
متن کاملمنابع من
با ذخیره ی این منبع در منابع من، دسترسی به آن را برای استفاده های بعدی آسان تر کنید
ذخیره در منابع من قبلا به منابع من ذحیره شده{@ msg_add @}
نوع سند: پایان نامه
وزارت علوم، تحقیقات و فناوری - دانشگاه جامعه المصطفی العالمیه - دانشکده الهیات و معارف اسلامی
میزبانی شده توسط پلتفرم ابری doprax.com
copyright © 2015-2023